Tre hyppige grunde til at din computer er langsom

30. august 2019

Vi kender det allesammen. Vi sidder og arbejder på computeren, men inden længe er blodtrykket højere end under løbeturen i går, og grebet om computermusen strammes gevaldigt. Computeren er simpelthen for langsom.

Det kan jo skyldes en del forskellige ting, men vi vil alligevel gøre et forsøg på at kortlægge de tre hyppigste årsager til dette (forfærdeligt irriterende) problem.

Utilstrækkelige netværksløsninger

Når vi taler om utilstrækkelige netværksløsninger, er der ganske enkelt tale om, at netværket på din arbejdsplads trænger til lidt forbedringer.

Det er vigtigt, at netværket er dimensioneret til at kunne håndtere alle arbejdspladsens computere. Hvis ikke vil forbindelsen hurtigt blive dårlig. Der er nemlig et bestemt antal brugere, en router kan håndtere ad gangen. LAN-netværk er væsentlig nemmere at dimensionere, da kapaciteten er større, og man kun har et vist antal porte i routeren, som kan forbindes til computere.

”Det er vigtigt, at man ikke har flere enheder på et netværk, end det er dimensioneret til. Hvis man rammer grænsen for, om netværksudstyret kan håndtere alle de enheder, man har koblet på, vil det gøre forbindelsen uforholdsmæssig dårlig for alle brugerne. Derfor er det vigtigt, at man har dimensioneret netværket til det rette antal af brugere,” fortæller Henrik Wendt, Development Manager hos CapaSystems.

Uddateret hardware og software

Arbejder du på en maskine, der simpelthen bare er langsom? Så er det måske tid til fornyelse!

De fleste arbejdspladser har eksempelvis en fast ordning med nye computere hvert tredje eller femte år. Men arbejder du med lidt tungere software, kan din computer hurtigere blive forældet, sammenlignet med for eksempel receptionisten der kun bruger Word og Outlook. Den sidste tid med din computer, inden du får en ny, vil simpelthen være ulidelig. Tag derfor eventuelt en snak med den indkøbsansvarlige om behovet for at du kan få ny computer lidt tidligere.

Generelt set er det en god idé at udskifte din arbejdscomputer en gang i mellem, uagtet om din arbejdsplads har en fast aftale eller ej. Så når den ikke at blive alt for langsomt og spilde alt for meget af din tid.

På software-siden vil det ofte være op til din it-afdeling at sørge for, at I er opdaterede. Uddateret software udgør nemlig både en sikkerhedsrisiko og kan gøre arbejdet trægt.

Virus

Den sidste og måske vigtigste årsag til at din computer kan være lidt langsom, er noget så velkendt og gammeldags som virus.

Du bliver derfor nødt til at have et anti-virussystem, der fanger de små syndere. Computervirus gør nemlig ikke bare din computer langsom, men kan i værste fald også stjæle dine data eller ødelægge din computer.

Det er it-afdelingen, du skal snakke med omkring anti-virus. Tjek i samme ombæring hvornår arbejdspladsens virussystem bliver opdateret. Hvis det er hver morgen klokken 8, når du og dine kolleger møder ind, er det måske en idé at foreslå et andet tidspunkt, så ikke alle opdateringerne ligger oveni hinanden. Det tager for meget af din computers kapacitet.

Har du styr på ovenstående og sidder stadig med pulsen helt oppe? Så er der ikke andet for end at besøge din it-afdeling, så de kan gennemgå din computer. Forhåbentlig kan du tage tingene i opløbet og gøre din tid foran skærmen lidt mere behagelig.