// Blurbs as Tabs */

Skrevet af: CTO Martin Søndergaard

DevOps: Hvis du har erfaring med kodning og var med på IT-udviklingsholdet for bare 5-10 år siden, vil du vide, at der blev taget nogle heldige slag.

Er kodning og softwareprogrammering ikke din metier, vil jeg gerne fortælle dig en lille hemmelighed: For ganske få år siden var det mere held end forstand, at det software, som blev skubbet ud til brugerne, ikke var propfyldt med fejl. Det er måske en lidt for stor underdrivelse, for guderne skal vide, at meget af det software, som brugerne måtte slås med, faktisk var fyldt med programmeringsfejl og ofte manglede af håndtere en række forskellige brugerscenarier.

Tænk over det; der skal ikke mere til end et forkert komma eller et enkelt forsvundet kolon, før det, der skulle have været en simpel rettelse i koden, bliver til et større systemnedbrud, som kan tage mange timer at genoprette. Vi taler i bogstaveligste forstand om at skulle finde en nål i en høstak, når man bliver nødt til at gennemsøge 35 siders kode for én enkelt tastefejl.

Hvorfor det ikke gik værre, end det gjorde, og hvorfor brugerne simpelthen ikke bare boykottede IT-systemerne, det står hen i det uvisse, men lad mig bare sige, at jeg i hvert fald er glad for, at vi er kommet videre.

Kodning i gamle dage

Lad mig lige prøve at ridse programmeringsprocessen op, som den så ud i gamle dage, altså, for cirka 10 år siden.

Dengang kørte vi ikke efter de efterhånden velkendte Scrum-metoder, men efter den såkaldte “vandfaldsmodel”. Det er en model, som grundlæggende betyder, at ét stadie skal være afsluttet, før det næste kan begynde.

Et klassisk projekt havde således 4 stadier:

  1. Idé/ønske bliver formuleret og måske illustreret
  2. Programmeringen går i gang og afsluttes
  3. Test af det nye software
  4. Feedback, som grundlæggende set starter processen forfra

Problemet med den gamle metode er ganske enkelt, at der går enormt lang tid fra idé til endeligt produkt, og der kan opstå så mange ting i programmeringen, som kan gå galt, eller som bare ikke giver mening, når først brugerne ser på det.

Derfor er man også for længst gået væk fra vandfaldsmodellen i langt de fleste udviklingsteams rundt omkring i verden.

Kodning i dag

I dag er det Scrum, der har førertrøjen på, når vi taler om programmørernes arbejdsprocesser.

Men faktisk er heller ikke Scrum godt nok, hvis du vil holde en hurtig og agil tilgang til udviklingen, og hvis du vil i marken med brugbart software hurtigere end dine konkurrenter.

I dag er der brug for, at både brugerne og de supportere, der skal implementere systemerne, er involveret allerede fra starten.

Det kan nemlig ikke nytte noget, at udviklerne har siddet og arbejdet på en smart feature i et stykke software, men når den nye kode så skal leveres, så kaster man koden hen over “hækken”, ind til ”operations”-teamet, som for resten selv må finde ud af, hvordan hulen det hele hænger sammen.

Nej, i dag er der brug for en mere holistisk tilgang til softwareudvikling, hvis man vil lancere software produkter og -opdateringer, som har høj brugervenlighed og høj kodningskvalitet allerede fra begyndelsen.

DevOps: Svaret på, hvordan du leverer høj kvalitet igen og igen og igen

Det lyder som navnet på en Star Wars-karakter, men faktisk er netop DevOps svaret på, hvordan man som udviklingshus gang på gang kan levere software af høj kvalitet, som er let for brugerne at benytte, og som lanceres og implementeres helt uden problemer.

DevOps er nemlig en betegnelse for en arbejdsproces, hvor lanceringen af for eksempel en softwareopdatering tænkes ind helt fra begyndelsen af udviklingsarbejdet.

I modsætning til tidligere er DevOps idéen baseret på, at hvert et lille stykke kode, der skrives, skal kunne implementeres direkte i et Live-system, og altså virke med det samme.

Det betyder, at den tid – ofte flere måneder – man før måtte vente på, at programmørerne blev færdige med hele koden, er reduceret til, at programmørerne hver dag ved fyraften vil kunne udgive det stykke kode, de har skrevet i dag, og så vil den funktionalitet sådan set være tilgængelig for brugerne.

Selvfølgelig fungerer det ikke helt sådan, men i princippet kunne man gøre det.

Kvalitet på trods af høj fart?

Grunden til, at programmeringsprocessen er blevet så meget hurtigere, er, at man i dag bruger nogle programmer, som kan læse den ufærdige kode, og så bygge systemet så langt op, som det nu engang er kommet.

Lad mig prøve at illustrere med et eksempel.

Forestil dig, at du er tegneren bag Lego-manualerne. Med DevOps-systemet vil du kunne trykke på en knap, så et system bygger din model op, så langt som du er nået. Hvis det er en Lego-bil, du arbejder på, vil du altså kunne teste, om dørene kan åbne, selvom du ikke har tegnet – eller skrevet koden – til, hvordan hjulene fungerer.

Med DevOps-programmering er det meget det samme. Du kan altså hver dag bygge dit software op, så der kommer en live-version af den kode, som du har nået at skrive.

Automatiske tests giver konsistens i kodningskvaliteten

Det smarte ved denne form for softwareprogrammering skal ikke udelukkende findes i, at man kan få en visuel fremstilling af det, man laver.

Nej, det smarte er også, at du ved at bygge systemet ”on the fly” også kan opsætte automatiske tests, som forebygger, at der ikke er programmeringsfejl i det stykke kode, som du har arbejdet med.

Du kan altså opsætte en række mekanismer, som tjekker, om det, man forventer sker, også rent faktisk sker. Altså, sådan lidt forenklet; når jeg trykker på denne her knap, dukker det rigtige skærmbillede så op?

Hvis ja, så består koden testen, og hvis nej, så får programmøren med det samme en melding om, at der er en fejl i koden på præcis det sted, hvor fejlen opstår.

Denne type automatiserede test-flows er en væsentlig del af hele DevOps-tankegangen, for det er i disse tests, vi finder ud af, om den softwareopdatering, vi laver, rent faktisk også kan implementeres i systemerne, uden at der opstår problemer.

Og for lige at binde en smuk sløjfe tilbage til indledningen, er det jo også derfor, at vi i dag kan levere software af langt højere kvalitet og med langt færre fejl, end vi kunne for bare ganske få år siden.

Brugernes øjne sikrer brugbare løsninger

Det hører naturligvis med til historien, at gennemprøvningen af vores software ikke slutter ved en række automatiske tests og simulationer. Inden nye opdateringer går live, ryger det selvfølgelig forbi en testgruppe af faktiske brugere, som giver feedback på, hvordan systemet fungerer, og om det virker efter hensigten.

Selvom opdateringerne nødvendigvis skal forbi en menneskelig brugertest, er hastigheden og kvaliteten alligevel langt højere, ganske enkelt fordi brugerne kan fokusere på at teste brugervenlighed, og om det er de rette funktioner, fremfor at fokusere på, om selve programmeringen virker.

I sidste ende betyder det altså, at vi gang på gang er i stand til at levere færdigudviklede softwareløsninger og -opdateringer, som ikke bare virker, men som også løser brugernes behov på den mest optimale måde.

Download gratis whitepaper om slutbrugersimulering

Download gratis whitepaper om slutbrugersimulering

 

"Løs hastighedsproblemer med slutbrugersimulering"

 

En nylig undersøgelse viste, at danske ansatte i gennemsnit spilder 144 timer på langsomme computere om året. For en virksomhed på 500 ansatte betyder det hundredtusindvis af kroner.

I dette whitepaper lærer du, hvordan du minimerer ventetid ved at holde jeres IT-leverandører fast på deres serviceaftaler.

 

 

 

Download CapaSystems whitepaper og bliv klogere på dette område.

Tak for din tilmelding. Du vil modtage et link til vores gratis Whitepaper i din indbakke.

Download gratis whitepaper

 

"I den digitale tidsalder er medarbejderne (også) den reelle succesfaktor"

 

I den digitale tidsalder planlægger medarbejderne deres karriere med udgangspunkt i de konstant skiftende muligheder, der præsenteres for dem.

Derfor er konkurrenceevnen vigtigere for virksomheder end nogensinde før - det er nødvendigt at præsentere virksomheden så attraktiv som muligt - både for eksisterende såvel som for fremtidige medarbejdere.

 

 

Download CapaSystems whitepaper og bliv klogere på dette område.

Tak for din tilmelding. Du vil modtage et link til vores gratis Whitepaper i din indbakke.

Download gratis whitepaper

 

"Sådan vælger du den rigtige softwareleverandør"

 

Leverandører er der nok af, og de ringer i tide og utide for at præsentere deres løsninger.

CapaSystems har lavet en hurtig guide med helt konkrete råd til, hvad I skal være opmærksomme på, når I overvejer at skifte softwareleverandør eller ønsker at integrere et nyt system i jeres organisation.

 

 

Download CapaSystems whitepaper og bliv klogere på dette område.

Tak for din tilmelding. Du vil modtage et link til vores gratis Whitepaper i din indbakke.

Download gratis whitepaper om IT-chefens rolle i nutidens virksomhed

Download gratis whitepaper om IT-chefens rolle i nutidens virksomhed

 

"CIO som forretningsudvikler"

 

Det er afgørende for virksomhedens CIO at være i stand til at udpege, vælge og evaluere de IT-services, der giver maksimal indsigt, øger vækst og produktivitet. Det kræver værktøjer, der giver opdateret og operationel indsigt i tjenesternes funktionalitet og stabilitet.

 

 

 

Download CapaSystems whitepaper og bliv klogere på dette område.

Tak for din tilmelding. Du vil modtage et link til vores gratis Whitepaper i din indbakke.

medarbejdertilfredshed

Download gratis whitepaper


Mix af personlige og forretningsmæssige applikationer på et og samme IT-device kan give IT-afdelingerne sikkerhedsmæssige grå hår.

 

Tilmeld dig nu og få stillet læselysten. 

Tak for din tilmelding. Du vil modtage et link til vores gratis Whitepaper i din indbakke.

Download gratis whitepaper

 

"Analysér infrastrukturen og brug tiden effektivt"

 

Performanceproblemer og lange login-tider kan meget let få negativ indflydelse på virksomhedens eller organisationens bundlinje - og det kan være svært at identificere årsagen til problemerne med traditionelle løsningsmodeller.

End-user performance analytics giver imidlertid et samlet overblik, som favner hele infrastrukturen – lige fra slutbruger til netværk og serverapplikationer. Det giver et præcist, faktabaseret grundlag for at afhjælpe aktuelle problemer og for at tage fremtidige problemer i opløbet.

 

Download CapaSystems whitepaper og bliv lidt klogere på dette område.

Tak for din tilmelding. Du vil modtage et link til vores gratis Whitepaper i din indbakke.

Download gratis whitepaper

Download gratis whitepaper

 

"Bring Your Own Device giver søvnløse nætter"

 

Mix af personlige og forretningsmæssige applikationer på et og samme IT-device kan give IT-afdelingerne sikkerhedsmæssige grå hår.

Ingen tvivl om, at det er smidigt og omkostningsbesparende for både bruger og arbejdsgiver. Men hvad med virksomhedens sikkerhed i dette univers af personlige og business apps, som Bring Your Own Device-kultur (BYOD) bidrager med?

 

Download CapaSystems whitepaper og bliv lidt klogere på dette område.

Tak for din tilmelding. Du vil modtage et link til vores gratis Whitepaper i din indbakke.

Download gratis whitepaper om Skygge-IT

 

"Få Skygge-IT ud i lyset"

 

Det giver udfordringer, når medarbejdere og forretningsdivisioner køber teknologi og IT-services uden om

IT–afdelingen. Man mister let overblik over økonomi,

aftaler og placering af centrale informationer – og placeres ansvaret for support ikke hensigtsmæssigt fra dag ét, kan man let opleve såvel driftsforstyrrelser som interne

gnidninger, når IT–afdelingen tvinges til at tage ansvar

for systemer, afdelingen ikke har andel i.

 

 

 

Download CapaSystems whitepaper og bliv klogere på dette område.

Tak for din tilmelding. Du vil modtage et link til vores gratis Whitepaper i din indbakke.

Download gratis whitepaper

 

"Fra drift til strategi"

 

I kender det uden tvivl og slås sikker med det dagligt - ønsket om at øge automatiseringen i hele virksomheden, så konkurrenceevnen stiger samtidig med at brugertilfredsheden højnes. Der er tale om en virkelig svær balancegang, som kun de færreste lykkes med.

 

 

Download CapaSystems whitepaper og bliv klogere på dette område.

Tak for din tilmelding. Du vil modtage et link til vores gratis Whitepaper i din indbakke.

Download gratis whitepaper

 

"3 trin til at sikre virksomheden mod datatyveri"

 

Man siger, at en kæde ikke er stærkere end det svageste led. Derfor skal jeres svageste led i it-systemer være godt sikret. Vi giver her vores bud på tre ting, der kan sikre jeres it-infrastruktur.

 

Download CapaSystems whitepaper og bliv klogere på dette område.

Tak for din tilmelding. Du vil modtage et link til vores gratis Whitepaper i din indbakke.